Weerbaar worden en leren NEE zeggen
24 juli 2021 
6 min. leestijd

Weerbaar worden en leren NEE zeggen


.... Mensen zullen je aardig vinden om wie je bent, niet om wat je doet!

Samenvatting van de video van Albert Sonnevelt en Tonny Loorbach

Je veerkracht verhogen

Albert Sonnevelt begon in de video met een tweetal stellingen, waar ik persoonlijk enorm nieuwsgierig naar ben wat mensen om ons heen, zowel op het werk maar ook in privé sferen hierop reageren.

De stellingen: 

Als we stress ervaren op het werk of in privé sferen...

  1. Waarom is het altijd zo moeilijk om je grenzen aan te geven?
  2. Waarom vinden wij het ook zo lastig om dan prioriteiten te stellen?

Bedenk zelf maar wat je antwoorden zijn, die voor jou gelden, niemand kan hier een antwoord op geven voor jou.

Als je (vrijwel) nooit in stress situaties komt, dan zul je meestal een lagere weerbaarheid tegen stress hebben

Wat ik persoonlijk ook enorm interessant vond en vind, en ik denk dat heel veel mensen deze berichten ook uit je eigen omgeving hoort, dan wel via de (sociale) media, dat er steeds meer jongeren te kampen hebben met een burn-out of burn-out gerelateerde klachten. 


Burn-out klachten onder de jongeren

Tonny Loorbach en Albert Sonnevelt hebben daar ook aandacht aan gegeven in hun video. Ze bespreken dat dit steeds vaker en meer voorkomt bij de generatie jongeren die rond 1990 en later zijn geboren. En ergens is dat natuurlijk ook best logisch als we gaan terug denken, vanaf de "babyboom" tijdperk tot heden,.... het is vanaf toen tot heden, eigenlijk alleen maar beter en beter gegaan met de welvaart (uitzonderingen daar gelaten).

De jongeren die vanaf 1990 tot heden zijn geboren en zijn opgegroeid, hebben eigenlijk alles gehad en gekregen, zonder dat ze daar überhaupt iets voor moesten doen. Buiten het feit dat de kinderen ook te beschermend zijn opgegroeid, en buitenspelen werd ook steeds minder gedaan, want de kids kijken liever tv of gaan liever op de playstation, tablet of smartphone spelen. 

En wat betreft beschermend opvoeden, ergens is dat ook een goede eigenschap want je wilt toch dat je kind of kinderen in een veilig en vertrouwde omgeving hebben en laten opgroeien, maar we brengen de kids ook overal naar toe met de auto maar voor de ontwikkeling van het kind is dit juist niet goed. Op de fietsen stappen is dan een betere oplossing.

Waarom dit niet goed is?

Een kind moet voor zijn eigen ontwikkeling, veerkrachtig worden en weerbaar worden. Gebeurt dit te weinig tot niet, dan is het een kind dat potentieel een burn-out kan krijgen groter en dat willen we toch juist niet?

Conclusie, ouders moeten juist hun kind dingen laten ondernemen, hun eigen grenzen laten opzoeken (binnen de opvoedregels) etc etc, alleen op de manier gaat het kind zijn veerkracht en weerbaarheid ontwikkelen en dat is alleen maar ten goede voor het kind voor later.

Herkenning leidt tot vertrouwen,.... Vertrouwen leidt tot ontspanning (dus je ervaart geen stress....

Tip van Albert Sonnevelt en Tonny Loorbach

Wil je groeien als persoon?

Dan kan het verstandig zijn om jezelf wel eens uit te dagen. Ga jezelf eens, om de zoveel tijd, je eigen grenzen opzoeken, eenmaal je grens gevonden, ga er dan er overheen en wees daar bewust van, maar doe het niet te lang, want we willen niet dat je in een (heftige) stress situatie belandt, maar je weet dan wel wat het met je doet en leer daar van. 

Doe dit gewoon bijvoorbeeld 1x per kwartaal, want dan ben je namelijk je veerkracht en weerbaarheid aan het trainen. Met andere woorden, je bent als persoon aan het groeien, en dat willen we toch allemaal?

Als je geleefd wordt, dan heb je vaker last van minder weerbaarheid

Samenvatting van het laatste ebook van de minicursus Leven zonder stress (deel 4)

... Voortdurend proberen het anderen naar de zin te maken is uitputtend

Een groot probleem van tegenwoordig, wat mensen die veel stress ervaren op het werk of in privé sferen, is dat ze geen "NEE" kunnen of durven te zeggen. Terwijl, diep in hun hart, dat wel zouden moeten doen.

Er is namelijk geen enkele reden, waarom je tegen iedereen "JA" zou moeten zeggen (zie mijn blog over Leven zonder stress deel 3 bij "Pleaser gedrag"). Als je eerlijk bent tegen jezelf, dan zou je mensen dan vaker moeten afwijzen, en dat is lastig.

Mensen een plezier (willen) doen is een absoluut geen verkeerde eigenschap, maar deze eigenschap kan wel tot extra veel stress leiden en dat is nou juist wat je niet wilt toch? Wees hiervan bewust, want iedereen wilt en verdiend een leven zonder (negatieve) stress toch?

Mensen, die anderen altijd graag willen pleasen, denken en houden meer rekening met het gevoel en de behoeftes van anderen in plaats van hun eigen gevoel en behoeftes.

Ten kosten van hun eigen gevoel en behoefte, maken deze mensen onder andere zich zorgen over:

  • Wat anderen willen
  • Wat anderen denken
  • Wat anderen nodig hebben
  • Wat anderen voelen


Laat mij jou 2 vragen stellen?

  1.  Hoe vaak help jij anderen als ze daar naar vragen?
  2. Hoe vaak vraag jij om hulp aan diezelfde mensen en dat zij dan (ineens) niet kunnen?

Albert Sonnevelt heeft hier een gelijk een tip / oefening voor om te gaan oefenen om beter "NEE" te zeggen ofwel om die mensen af te wijzen.

De tip / oefening is als volgt. Ga na wat je gevoelens en gedachten zijn als met iets van je vraagt. Het is namelijk enorm belangrijk om hiervan bewust te zijn. Spreek het dan ook uit wat je denkt en wat je voelt

Het belangrijkste is, dat men je aardig zullen vinden om wie jij bent, en niet om datgene wat je doet, anders maken ze misbruik van je. 


Neen even een pauze

Tot mijn spijt, denken te veel mensen, dat ze gewoonweg de tijd niet hebben om er even tussenuit te kunnen gaan. Dat gevoel wat je dan hebt is killing. Iedereen kan vrij nemen, dus neem gewoon vrij en ga erop uit en ga gewoon weg. 

Maar waarom gun jij jezelf geen pauze?

  • Is het je ego, zodat je kan gaan imponeren naar anderen?
  • Kan je niet stoppen, omdat bijvoorbeeld je werk nog niet af is?
  • Dat je het gevoel hebt, dat je een cruciale rol speelt?


Dit zijn maar enkele voorbeelden waarom men niet een pauze gunnen? Er zijn genoeg andere reden te verzinnen.

Tijdens mijn judo carrière lag de trainingsarbeid op de mat, in de gym, in het zwembad of (conditie, kracht, veerkracht en weerbaarheids) trainingen buiten enorm hoog. Dus het gevaar om overtraind te raken of blessures te krijgen, lag op de loer, en dat wil je niet als je aan het voorbereiden bent voor een belangrijk toernooi. 

Wij moesten dus ook onze rustmomenten pakken en nemen, Dus niet sporten, maar echt rust pakken en gezond blijven eten.  Alleen met rust en gezond blijven eten kon ons lichaam, onze geest en ons koppie herstellen. Herstellen, ofwel een break of beter gezegd je pauze pakken, en dat is zo enorm belangrijk. 


Dit geldt niet alleen voor (top) sporters, maar dat geldt ook voor je werk of in privé sferen. Dus pak je pauze / rust moment(en) want alleen dan kan je goed herstellen, en dan ga je als persoon ook groeien.

Iedereen heeft zo zijn rust nodig, jij en ik ook. Gun het jezelf en voel je er totaal niet schuldig over

Ontspanning op het werk

In de gratis minicursus Leven zonder Stress (delen 1 tot en met 4) krijg je en worden veel oefeningen beschreven, welke goed en makkelijk uitvoerbaar en toepasbaar zijn, maar niet alle oefeningen raad Albert Sonnevelt aan om op het werk te doen. Sommige oefeningen kan je beter thuis doen.

Een voorbeeld oefening wat jij wel op het werk gedaan kan worden om ontspannen te worden gaat als volgt:

Stap 1:

  • zoek een plek waar je goed kan zitten
  • pak een stoel, ga er op zitten met een rechte rug. En je rug tegen de achterkant van de stoel
  • doe je voeten plat op de grond
  • en leg je handen op je bovenbenen

Stap 2:

  • indien mogelijk, sluit je ogen

Stap 3: 

  • adem rustig in door je neus, adem rustig uit via je mond
  • nu adem in, rustig door je neus en doe daar 5 seconden over
  • hou nu je adem in voor 5 seconden
  • adem uit via je mond en doe daar 5 seconden over

Stap 4:

  • Blijf dit een paar minuten herhalen tot dat jij het gevoel hebt dat je relaxter wordt.


Albert Sonnevelt beschrijft in deel 4 nog een mooie en effectieve oefening om weer en meer tot rust te komen, wat je ook goed kan doen op het werk. Maar die ga ik niet hier beschrijven, dan moet je maar beginnen met deze minicursus toch? Wel kan ik zeggen dat het een oefening is waarbij je bepaalde spieren moet gaan aanspannen. 


Nieuwsgierig geworden?


Conclusie:

Dit was alweer het 4e en laatste deel van mijn blogs die ik heb geschreven over de minicursus "Leven zonder stress". Als je door het lezen van mijn blogs over de minicursus Leven zonder stress iets opgestoken hebt, hoop ik dat je beseft en begrijpt dat het ONMOGELIJK is stress volledig uit je leven te verbannen. Je kunt wel leren wat je moet doen om deze stress IN JOUW VOORDEEL te laten werken.

Dus waarom zou je niet beginnen met de gratis minicursus.... ook al heb je zelf geen stress, je kan er ook andere mensen mee helpen of adviseren of zelfs tips geven.


Klik hieronder om jezelf GRATIS in te schrijven

LevenZonderStressGratisMiniCursus

Tonny Loorbach en Albert Sonnevelt, wat een interessante minicursus, boeiende video's. En ja, het boek 100 micro breaks is zeker handig. Dank jullie wel.! 

Reactie plaatsen