Olijfolie: Groene versus Zwarte olijven
18 oktober 2023 
4 min. leestijd

Olijfolie: Groene versus Zwarte olijven

Introductie:

Laten we beginnen met de basis: de verschillen tussen groene en zwarte olijven. Olijven komen voor in allerlei verschillen qua vorm, kleur, smaak, geur etc., maar over het algemeen zijn groene en zwarte olijven de twee meest voorkomende soorten die je zult vinden in olijfolie producten.



De duidelijke verschillen tussen de groene en zwarte olijf

1. Smaak en textuur


Groene olijven

Groene olijven zijn eigenlijk rijpe olijven die geoogst zijn voordat ze volledig rijp zijn, meestal in oktober worden ze geoogst. Ze hebben een stevige, knapperige textuur en een ietwat bittere smaak. Deze bitterheid wordt vaak verminderd door ze te weken in een zoutoplossing.


Zwarte olijven

Zwarte olijven zijn rijpe olijven, en ze hebben over het algemeen een zachtere, sappigere textuur, en ze worden meestal rond november / december geoogst. Hun smaak varieert van mild tot hartig, afhankelijk van de rijpheid en de verwerking.



2. Verwerking


Groene olijven

Groene olijven moeten worden behandeld om de bittere verbindingen te verwijderen voordat ze eetbaar zijn. Dit proces omvat meestal het weken in een loogoplossing (natriumhydroxide) en vervolgens in water.


Zwarte olijven

Zwarte olijven worden vaak in water en zout of pekel bewaard. Ze hoeven meestal niet zo intensief verwerkt te worden als groene olijven.



3. Olijfolieproductie


Beide soorten olijven kunnen en worden gebruikt om olijfolie te produceren. Het type olijf en de rijpheid ervan hebben invloed op de smaak en kwaliteit van de resulterende olijfolie.



Vragen die je kan hebben bij het kopen van olijfolie

Nu we de basisprincipes van de verschillen tussen groene en zwarte olijven hebben behandeld, laten we eens kijken naar de vragen die je zou kunnen hebben wanneer je olijfolie wilt kopen.


1. Welke olijfolie moet ik kiezen?


Dit is vaak de eerste vraag die mensen hebben wanneer ze in de supermarkt voor het olijfolie schap staan. De keuze kan overweldigend zijn, met opties zoals extra vierge, vierge, lichte, biologische, en nog veel meer. Het is essentieel om te begrijpen dat niet alle olijfolie gelijk is. 


Extra vierge olijfolie, bijvoorbeeld, wordt beschouwd als de hoogste kwaliteit en heeft een intense smaak en aroma. Als je olijfolie zoekt om te bakken, wil je misschien een lichtere variant overwegen. De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur en het beoogde gebruik.


Meditiraanse kust waar de olijfbomen het beste klimaat heeft voor de olijven


2. Wat betekent "extra vierge"?


"Extra vierge" olijfolie is de meest pure en ongeraffineerde vorm van olijfolie. Het wordt geproduceerd door (koude) (mechanische) persing zonder het gebruik van chemicaliën of hitte. Deze olijfolie heeft de hoogste kwaliteit en behoudt de natuurlijke smaak en voedingsstoffen van de olijven. Het wordt vaak gebruikt in salades, dressings en als finishing touch voor gerechten.



3. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van olijfolie?


Olijfolie staat bekend om zijn talrijke gezondheidsvoordelen. Het bevat enkelvoudig onverzadigde vetten, antioxidanten en vitamines die gunstig kunnen zijn voor het hart, de huid en zelfs de hersenen. Het kan helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Bovendien is het een belangrijk onderdeel van het mediterrane dieet, dat wordt geassocieerd met een langer en gezonder leven.



4. Wat zijn de verschillende toepassingen van olijfolie?


Olijfolie is een veelzijdig ingrediënt in de keuken. Het kan worden gebruikt voor het:

  • braden 
  • bakken 
  • frituren 
  • marineren 
  • en zelfs als basis voor sauzen en dressings.

De keuze van de olijfolie hangt af van de kookmethode en de gewenste smaak. Extra vierge olijfolie is ideaal voor salades en dips, terwijl een lichtere olijfolie beter geschikt is voor bakken op hoge temperaturen.



5. Hoe kan ik de kwaliteit van olijfolie beoordelen?


Het beoordelen van de kwaliteit van olijfolie kan lastig zijn, vooral omdat er veel vervalsingen of vermengingen op de markt zijn. Kijk naar aspecten zoals de oorsprong, de verpakkingsdatum, en de donkere glazen/plastic fles / blik die de olie beschermt tegen licht. Het proeven van de olijfolie is de beste manier om de smaak en kwaliteit te beoordelen. Je kan op zoek gaan naar fruitigheid, bitterheid, pittigheid en andere smaakelementen. En deze is geheel persoonlijk.



Yakelos olijfolie:

De reden waarom ik deze blog heb geschreven is, dat ik sinds mijn jeugd altijd lekker en gevarieerd heb mogen eten, gezien dat mijn vader uit Iran komt en mijn moeder uit Indonesië (Nederlands-Indië). De keukens van beide landen, met de gerechten die op tafel kwamen, waren bijna altijd bereid met olijfolie. 


Natuurlijk kunnen we normale of standaard olijfolie kopen in de supermarkt, van een huismerk tot bijvoorbeeld de producten van Bertoli of een ander bekend merk. Ik zal nooit zeggen dat deze slecht zijn of wat dan ook, maar ik wist wel al dat er een verschil zat tussen de olijfolie producten die we in de supermarkt kopen en daar onze gerechten mee bereiden, ten opzichte van de gerechten die we geserveerd krijgen in bijvoorbeeld een mediterraans restaurant, daar zat een enorm groot verschil. Totdat ik in contact kwam met de olijfolie handelaar Farid Mhennaoui. Farid is een trotse olijfolie handelaar achter het mooie bedrijf Yakelos. 


En ja, de olijfolie die Farid / Yakelos verkoopt is zoals hij ook zegt echt lekker (ik sluit me helemaal bij Farid aan), gewoon om met een stukje stokbrood in te deppen, zeker ook erg lekker en rijk aan smaken in je salades, maar zeker ook bij het bereiden van warme maaltijden of zelfs bij BBQ gerechten! 


Ik mag dan bevooroordeeld zijn, maar de olijfolie van Yakelos is echt veel lekkerder dan de olijfolie die wij in de supermarkt kunnen kopen. Klik op het logo van Yakelos om naar Farid zijn website te gaan voor meer info over zijn mooie, fijne en lekkere olijfolie.


Smakelijk eten!!

biologische Yakelos - Terra Delyssa olijf olie extra vierge


Yakelos - Farid

Reactie plaatsen