Politiek Den Haag heeft nauwelijks oog voor sport
04 oktober 2023 
5 min. leestijd

Politiek Den Haag heeft nauwelijks oog voor sport

In het kort

  • De vervroegde Tweede Kamerverkiezing vindt plaats op woensdag 22 november 2023. Dat heeft het kabinet bekend gemaakt. De laatste Tweede Kamerverkiezing vond plaats op 17 maart 2021.
  • Voor politieke partijen is sport geen serieus thema in hun verkiezingsprogramma.
  • In de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen wordt de link tussen bewegen en gezondheid wel gelegd.
  • De politieke partijen PVV (geleid door Geert Wilders) en FvD (geleid door Thierry Baudet) hebben geen enkele letter gebruikt in hun verkiezingsprogramma.
  • De politieke partij D66 is het meest gericht op Sport en Bewegen ten opzichte van alle andere nationale politieke partijen die mee gaan doen aan de verkiezingen aanstaande 22 november 2023.
  • Bron vermelding: Kick Hommes, redactie Sport van De Trouw, dinsdag 3 oktober 2023.


Introductie

Deze blog is niet bedoeld om mijn politieke voorkeur of kleur uit te spreken. Deze blog is vooral gericht op het punt dat ik zelf een oud wedstrijdsporter ben, judo en tennis om precies te zijn. Met judo heb ik zelfs het jeugd Europees niveau gehaald. 


Ik las dus dinsdag 3 oktober 2023, een heel interessant maar tevens ook een heel verontrustend stukje in de krant van De Trouw, over politiek Den Haag, dat de politieke partijen nauwelijks oog voor sport heeft. Althans, dat beweert De Trouw die alle politieke (concept) programma’s heeft gelezen voor de aanstaande verkiezingen later in november dit jaar.


Geen prioriteit . Sport en bewegen is bij veel politieke partijen opnieuw een ondergeschoven onderwerp, zo blijkt uit de (concept) verkiezingsprogramma’s.


Politiek heeft nauwelijks oog voor sport

De kans lijkt zeer klein dat het stimuleren van mensen om te (blijven) sporten en te bewegen de komende regeerperiode meer prioriteit krijgt.


In de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen komt het thema slechts af en toe terug. Dit terwijl de sportsector en -verenigingen in Nederland flink onder druk staan, onder meer door hogere kosten en hogere contributies. En wat ik persoonlijk erg vind is dat mensen in Nederland minder aan sport doen sinds de corona pandemie. Terwijl men zegt dat Nederland zogenaamd een topsport klimaat/cultuur heeft, of toch niet?


sport en beweging voor iedereen


De Trouw heeft blijkbaar de concept-verkiezingsprogramma's bekeken van 14 politieke partijen in de Tweede Kamer. Wel moet ik vermelden dat het programma van Pieter Omtzigt, NSC (ofwel Nieuw Sociaal Contract) zit daar niet bij, want zijn verkiezingsprogramma is pas eind oktober 2023 klaar. In 3 verkiezingsprogramma’s komt sport vrijwel niet terug. De PVV besteedt en benoemt geen enkele letter in hun programma, en dit geldt dus ook voor het programma van de FvD. Wat ik best een kwalijke zaak vind. Want sporten en bewegen is juist goed voor de mens, zowel voor jong als voor oud. 


Het CDA heeft er maar 2 alinea’s aan besteed, en bij de VVD is sport zijn afgeschaald. De voornemens die de VVD heeft voor sport zijn blijkbaar letterlijk gekopieerd door uit het programma van 2021. Dit zijn bevindingen die de sportredactie van De Trouw heeft geconstateerd.


Gelukkig zijn er wel politieke partijen in Den Haag, die sport wel een grote(re) rol geven in hun verkiezingsprogramma voor de verkiezingen op 22 november aanstaande. De D66 is, volgens De Trouw, het meest ambitieus qua sport in hun verkiezingsprogramma. D66 heeft namelijk zelfs een 11 puntenplan opgesteld. De BBB en Volt hebben in programma’s fors meer op ingezet in vergelijking met de verkiezingen van 2 jaar geleden. De BBB benadrukt onder meer de sociale cohesie van een sportvereniging en zij willen zelfs gaan zoeken naar andere vormen van financiering. Volt wil onder meer zeker stellen dat bij een volgende pandemie de sportsector open blijft, en niet een tijd lang dicht moest.



Overgewicht

Bij 70% van de oversterfte in de corona jaren 2020 - 2022, speelde overgewicht een grote rol, bleek vorige week uit een studie van SEO Economisch Onderzoek. Hoogleraar preventieve geneeskunde, Onno van Schayck, zei afgelopen zaterdag in De Trouw dat tegenover de 80 miljard die in 2024 wordt uitgegeven aan geneeskundige behandelingen, maar 30 miljoen euro voor preventie wordt uitgetrokken. Dit bedrag is dus gehalveerd. Op de laatste Prinsjesdag werd ook bekend dat er allerlei noodregeling voor sportclubs, die door stijgende kosten, in financiële problemen kunnen komen worden geschrapt.


In diverse verkiezingsprogramma’s wordt de link gelegd tussen sport, bewegen en gezondheid overigens wel gelegd. gemeenschappelijk punt is ook de noodzaak om een gezonde leefstijl op (basis)scholen te bevorderen. Sport, vooral in het basisonderwijs, met name zwemles, wordt over een breed front belangrijk gevonden gelukkig. In mijn beleving nog steeds te weinig, maar het begin en bewustzijn is er! Dat geldt gelukkig ook over de aanpak van racisme en discriminatie op sportvelden en sporthallen tijdens wedstrijden en trainingen. 


Een meerderheid van de politieke partijen vindt dat het eenvoudiger moet worden voor mensen met een handicap om mee te kunnen doen in de sport samenleving. Kijk alleen maar naar het mooie voorbeeld van de organisatie Invictus Games van Prins Harry van Sussex. Of de geweldige prestaties van onze Paralympische Atleten tijdens hun (top)sportcarrière!!



Blader runner tijdens de Paralympische Spelen


Verder valt op in de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen, dat bijvoorbeeld de Christenunie wil, dat Nederland stopt met het sturen van hoge politieke afgevaardigden, die dan op diplomatieke niveau Nederland vertegenwoordigen bij grote internationale sportevenementen zoals bij het laatste WK voetbal in Qatar. Politiek en sport zouden in mijn beleving nooit samen mogen gaan, maar een staatshoofd of ander hoog afgevaardigde mag altijd een sportteam of land supporten want zij blijven natuurlijk ook gewoon mensen zoals jij en ik, toch?


Helaas, in de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen gaat het weinig over de Sportwet, het grote en enorme sport-raamwerk dat in juli 2023 was voorgesteld en beloofd door demissionair minister Conny Helder (van ministerie Langdurige Zorg en Sport). In dit grote sport-raamwerk zou namelijk worden vastgelegd wie wettelijk verantwoordelijk is voor in beweging houden van mensen zoals jij en ik. 


Afgelopen voorjaar kwam het kabinet met de 1e aanzet daartoe, en een dag voor de val het kabinet Rutte 4, schoof de Kamer de sportwet echter op de lange baan, en het is maar de vraag of deze nieuwe wet überhaupt terug komt op de agenda van politiek Den Haag. Nu noemen alleen de samenwerkende partijen GroenLinks-PvdA en D66 de sportwet expliciet als beleidsdoel!!


Conclusie

Ja, sporten en bewegen is per definitie goed voor jong en oud! Men zou in feite meer met de fiets of gewoon lopend hun ding moeten doen in plaats van de auto te pakken. 


Ook word ik persoonlijk geprikkeld/lichtelijk geïrriteerd als men zegt, dat ze door drukte in hun privé en of werk leven, geen tijd hebben om te sporten en of te bewegen, ik ben van mening dat het echt een kwestie is van prioriteit stellen is om te sporten en of meer te bewegen. Dit geldt dus nog steeds voor jong en oud. Zet het gewoon in je agenda en kader een tijd in je agenda om lekker te gaan sporten en te bewegen. 


Lieve mensen, laten we gewoon meer tijd spenderen aan sporten en meer bewegen. Het verbroederd, het is goed voor je lichaam en geest, het is sociaal en het geeft enorm veel nieuwe inzichten!!


Succes.

Reactie plaatsen