Welke 4 stress-types zijn er?



Ontspannen - je echt diep ontspannen – is een vaardigheid die de meeste mensen hebben verloren of nooit hebben ontwikkeld




In deel 1 van de minicursus Leven zonder stress ben ik begonnen met de definitie van stress, korte uitleg wie Albert Sonnevelt en Tonny Loorbach zijn, wie en wat achter Brein TV / Psychologie zit, en wat je kan verwachten van en in deel 1.

Heb je mijn blog over deel 1 nog niet gelezen, klik dan hier om deel 1 alsnog te lezen.


Stress is in de kern positief, want je brein zet automatisch je "overlevingsprincipes" aan.


Voor de duidelijkheid, het is zeker raadzaam om eerst met deel 1 te beginnen, alvorens met deel 2 te starten. Maar goed, exact een week later van aanmelding van de gratis minicursus Leven zonder Stress ontving ik een e-mail met deel 2.  Mijn advies is om te beginnen met de video / podcast van Albert Sonnevelt en Tonny Loorbach en daarna het ebook.


.... 1e stap naar het succes van gedragsverandering is bewustwording!

quote van Tonny Loorbach


Albert Sonnevelt benoemde in de video de volgende stelling... " hoe kan je stress voorkomen of verminderen? ". Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig en simpel. Maar je moet het wel willen.

  • Bewustwording
  • Zelf verantwoordelijkheid nemen


Ik kan dan makkelijk praten, over bewustwording en dat je zelf verantwoordelijkheid moet nemen, maar het is wel de 1e echte grote stap die je gewoon moet zetten. Albert Sonnevelt zegt wel, dat je altijd met de volgende punten rekening moet houden.

  • Dat situaties die in het verleden niet te veranderen zijn.
  • Dat jij niemand de schuld mag geven wat betreft keuzes, want jij zelf bent het gevolg van de keuzes die je in je persoonlijke leven maakt maar ook zakelijk. Jij bent daar zelf verantwoordelijk voor.
  • Jij moet niet de oplossing gaan zoeken van het probleem, je moet ingrijpende (levens of zakelijke) keuzes maken.
  • Jij moet niet de oplossing gaan zoeken, jij moet alleen de oorzaken achterhalen en die wegnemen.


Motion creates Emotion

quote van Albert Sonnevelt


Welke stress-type ben jij??

Volgens coach en psychotherapeut Carien Karsten, zijn er 4 stress-types te onderscheiden:

  • Turbo type
  • Crash type
  • Hooggevoelig type
  • Bore-out type


Ik zal gelijk een korte uitleg geven over die 4 verschillende types.

  • Turbo type: de persoon, die altijd hard werkt en heel productief is. Dit type mens hebben snel de neiging om zich over de kop te werken en altijd wat extra's willen doen.


  • Crash type: de persoon die goed kan multitasken. Dit type mens doet zo ontzettend veel tegelijk, dat zij niet in de gaten hebben dat het gewoon te veel is.


  • Hooggevoelig type: de persoon die snel uit balans raakt en bang is voor stress. Dit type mens zal stress dan altijd uit de weg gaan.


  • Bore-out type: de persoon die juist snel verveeld raakt als er te weinig gepresteerd hoef te worden. Dit type mens zie je vaak terug waar men bijvoorbeeld onder hun eigen niveau aan het werk zijn.


Wil je meer weten over deze 4 stress type mensen? Begin dan vandaag nog met de gratis minicursus Leven zonder Stress.


In het ebook kan je ook achterhalen welke stress-type jij bent. Je moet dan wel een testje maken die Albert Sonnevelt heeft ontwikkelt. En als je je uitslag hebt, dan weet je gelijk waar je zelf verantwoordelijkheid in moet nemen en waar aan je moet werken om een geen negatieve stress te ervaren.


Het gebruik maken van muziek

Het luisteren naar muziek doet wonderen bij het verlichten van stress. Iedereen heeft zijn / haar eigen muzikale smaak en voorkeur. Luisteren naar muziek waarbij we ons goed voelen, gaan zitten en jezelf dwingen te luisteren naar ontspannende muziek die je niet mooi vindt, kan stress veroorzaken, niet verlichten.

Muziek is een belangrijk instrument om van stemming te veranderen en stress te verlichten, en het werkt direct op veel niveaus. Muziek kan één van de meest rustgevende of zenuwslopende ervaringen zijn die er bestaan. De keus wat voor ieder persoon het beste werkt is moeilijk, de meeste mensen zullen iets kiezen dat ze ‘mooi’ vinden in plaats van iets waar ze echt iets aan hebben.

Er is namelijk ontdekt, dat muziek de hartslag vermindert en een hogere lichaamstemperatuur veroorzaakt wat een aanwijzing voor het begin van ontspanning is.

Ben je benieuwd welke 7 algemene richtlijnen er zijn, als je met muziek je stress wilt kwijt raken? Schrijf je dan in voor de minicursus.


Zelfhypnose tegen stress

in dit hoofdstuk, begint Albert Sonnevelt, met eerst uit te leggen wat zelfhypnose daadwerkelijk inhoudt, welke voorbereidingen je moet treffen qua muziek keuze, de (ideale) locatie waar je zelfhypnose wilt gaan uitvoeren enz.

Maar Albert Sonnevelt zal Albert Sonnevelt niet zijn als hij ook zijn eigen ervaring is met zelfhypnose. En dat is toch enorm fijn, toch?

Dus Albert Sonnevelt bereid je voor met zelfhypnose, en dit geldt voor de mensen die dit nog hebben gedaan tot mensen die hier wel ervaring mee hebben. Ik zal zeggen, probeer het gewoon, en blijf vooral oefenen, je zult zien en ervaren dat het elke keer weer beter gaat wat betreft zelfhypnose. Zelfhypnose heb ik moeten doen, tijdens mijn judo carrière. Het gaf mij rust tijdens ter voorbereiding voor een groot of belangrijke wedstrijd waar gepresteerd moest worden. Dus ik ben van mening, dat dit zeker gaat helpen voor elke vorm van stress die jij mogelijk ervaart of mee maakt.


De 4 basisstadia  van zelfhypnose

  • de Ontspanning
  • de Verdieping
  • de Toepassing van suggestie
  • de Beeindiging


Hier zal ik zo beknopt uitleggen wat Albert Sonnevelt bedoeld met die 4 basisstadia van zelfhypnose.


De Ontspanning fase: het vertragen van de energie zodat jezelf volledig kan ontspannen.

De Verdiepings fase: na de ontspanning fase van je zelfhypnose inductie procedure eenmaal voltooid hebt, kan je gaan beginnen met het verdiepen van je ontspannen staat.

De Toepassing van suggestie fase: kort samengevat, het toepassen van je suggestie, als je aan het eind van je verdiepings-procedure fase zit. Mijn advies is, neem hier echt de tijd voor en blijf het vaak oefenen.

De Beeindigings fase: nu dat je de eerste 3 fase hebt gedaan, en nadat je gestopt bent of als je klaar bent met het gebruik maken van je suggesties, dan kan je je zelfhypnose-sessie beëindigen.


Het advies wat ik jullie als advies wil mee geven, en gelukkig bevestigd Albert Sonnevelt het ook, blijf vooral veel oefenen. Elke keer weer, wordt het steeds een beetje bij beetje makkelijker. Zolang je maar uit elke zelfhypnose sessie, wel je rust hebt kunnen pakken en dat je weer nieuwe inzichten hebt waarmee je weer aan de gang kan gaan.


Wat houd je tegen?

Nee, met deze blog is geen salespitch. Ook geen argument om wel of niet te gaan beginnen met de gratis minicursus Leven zonder (negatieve) stress.

Mijn doel is namelijk dat er zo veel mensen zijn, die zeggen dat ze stress hebben, meeste mensen weten niet eens wat dat is, en daarom vind ik het zo fijn, dat ik jou, of jullie kan informeren over deze minicursus wat je allemaal krijgt,... en dan wel gratis.


Maar ik heb wel paar vragen voor jou,....

Wat houd jou tegen?

Wil jij niet weten, welk (potentiele stress-type jij bent?

Wil jij niet de techniek leren om zelfhypnose te kunnen en deze toe te passen?


Stop met uitstellen en schrijf je nu in

Klik op het plaatje hier om gratis aan de minicursus te beginnen

LevenZonderStressGratisMiniCursusDeel2


Schrijf je nu in, want iedereen wilt toch een leven zonder (negatieve) stress???

quote van Kamran Partovi.


Succes gewenst met de cursus!!

Reactie plaatsen