27 tips voor stress beheersing
16 juli 2021 
6 min. leestijd

27 tips voor stress beheersing

Door te leren hoe je (meer) controle over je stress krijgt, dan zorg je dat de stress voor je werkt en in plaats van tegen je......


Ben je hier voor de eerste keer, geen enkel probleem. Toch wil je graag aanraden om eerst mijn blogs die ik geschreven heb over deel 1 Oorzaken van Stress en de fasen van Stress en deel 2 Verantwoordelijkheid , te gaan lezen over de gratis minicursus Leven zonder Stress.


Deel 3 van de minicursus Leven zonder stress gaat over.....

Stress beheersing

Je moet het zelf doen,.......... Maar je hoeft het niet alleen te doen!!

In de video van ongeveer 25 minuten, die je per e-mail hebt ontvangen, beginnen Albert Sonnevelt en Tonny Loorbach met "Makkelijker Nee te leren zeggen". Ik deel graag de constatering van Albert Sonnevelt en Tonny Loorbach, heel veel mensen om ons heen, of het nu in privé sferen is of in zakelijke sferen, wij mensen gaan heel makkelijk mee met andere mensen (en dat kan een hoop onnodige stress veroorzaken), terwijl je dat eigenlijk niet altijd wilt.

Tonny Loorbach beschrijft het als "Pleaser-gedrag". Ik kom hier later op terug.


Maar waarom doen we dat? 

Doen we dat omdat...

  • men denkt dat het van hen verwacht word?
  • men bang is voor afwijzing op een ander moment? (zowel in privé als zakelijke sferen)
  • men bang is, om de connectie te verliezen met die zekere persoon (zowel in privé als zakelijke sferen)


Chronische stress 

Vervolgens werd het onderwerp "Chronische stress" aangekaart en waardoor het vaak veroorzaakt word. In de meeste gevallen wordt chronische stress veroorzaakt, dat wij mensen er een handje van hebben om dingen of bepaalde zaken uit te stellen, algemeen bekende uitstelgedrag.

Zo benoemen Albert Sonnevelt en Tonny Loorbach, als je bijvoorbeeld een "slechtnieuwsgesprek" gaat voeren, nooit moet uitstellen, niet omdat dit best confronterend kan zijn (voor jezelf maar zeker ook voor je gesprekspartner). Maar je stelt het vaak uit, omdat je zelf bang of angstig bent voor de eventuele confrontatie en reactie die er dan ontstaat.

Na veel onderzoek is er gebleken dat 80% van alle reacties die jij denkt te verwachten, nooit uit komen.

Dus stel zo min mogelijke zaken uit, dan kan je er vanuit gaan dat er zo min mogelijke chronische stress kan ontstaan.

Albert Sonnevelt geeft gelijk ook wat tips mee om geen chronische stress te ervaren:

  • je moet leren en durven om wel eens "NEE" te zeggen tegen anderen.
  • iedereen heeft wel eens momenten, dat je hulp kan gebruiken van iemand, vraag dan om hulp. Hulp vragen is namelijk geen teken van onbekwaamheid.
  • stel prioriteiten voor jezelf, je moet leren onderscheid te maken in bijvoorbeeld de urgentie van bepaalde zaken.
  • En,... pak je rust en herstel momenten. Zeker als er een drukke of heftige periode is geweest. Jouw innerlijke energie moet ook opgeladen worden he?

Maar waarom vinden wij als mensen, het zo moeilijk om "Hulp te vragen"? Hulp vragen kan van levensbelang zijn, want als je dit doet, en iemand gaat je helpen, dan ervaar je gelijk dat de stress die je had, verminderd. En dat is toch fijn?

Maar wat is de reden dat wij geen of laat pas om hulp vragen? Heeft het er mee te maken dat:

  • wij denken, dat wij het zelf beter kunnen dan iemand anders?
  • wij iemand anders niet vertrouwen?
  • wij denken dat iemand anders nietcapabel genoeg is?
  • of zijn wij gewoon te bang om de controle uit handen te geven?


Ben jij een Pleaser??

een echte definitie van Pleaser bestaat er niet echt, wel kan je het vrij vertalen als:

  • jezelf ondergeschikt maken aan een ander
  • dat je denkt en aanneemt dat het van jou verwacht wordt

ofwel, men doet vaker iets voor anderen, en minder voor jezelf. Wees kritisch in wanneer en wat je geeft en kijk ook wat je ervoor terug krijgt. Het moet nooit ten koste gaan van jezelf.


Stress moet nooit ons leven gaan beheersen.......


Het ebook Stress beheersing

Zoals ik in mijn vorige 2 blogs schreef over "Leven zonder Stress", is stress gewoon een onderdeel van ons leven. We kunnen en moeten er nooit voor en van weg lopen.

Een beetje stress hebben en ervaren op sommige momenten, is juist een goede stress. Je zult jezelf mogelijk afvragen waarom. Deze "goede" stress kan ons en gaat ons juist extra motiveren, om die dingen te gaan doen wat we juist vaak hebben uitgesteld.

Deze goede stress kan ons en gaat ons ook in zekere zin, die moed geven om door te gaan, terwijl we in andere situaties of omstandigheden juist zouden twijfelen.

Iedereen kan het, je kan het namelijk leren, hoe je stress onder controle kan krijgen zodat de stress VOOR JE WERKT en niet TEGEN JE WERKT.

Er zijn 3 fases waar je doorheen moet om stress onder controle wilt gaan krijgen. De 3 fases zijn:

  • Fase 1: Actie-gerichte benadering
  • Fase 2: Emotioneel-georienteerde benadering
  • Fase 3: Acceptatie-gerichte benadering


In fase 1, de Actie-gerichte benadering, ga je en moet je het probleem of de problemen die je ziet of erkent, identificeren en daar de verandering in doorvoeren voor jezelf.

In fase 2, de Emotioneel-georienteerde benadering, van alles wat in jou ogen niet positief is op dat moment, met humor in te zien. Op veel dingen kan je geen invloed op uitoefenen.

In fase 3, de Acceptatie-gerichte benadering, de stress die is ontstaan uit het verleden, die gaan erkennen en een plaats geven zodat je deze vorm van stress kan overwinnen.

27 tips en oefeningen in het ebook om je (negatieve) stress beter te kunnen gaan beheersen

Natuurlijk kan ik makkelijk praten, want ik ervaar niet en heb ook geen last van negatieve stress. En ben daar enorm content mee.

Wel heb ik in het verleden, positieve stress gecreeerd. Dit geldt bijvoorbeeld tijdens mijn toenmalige judo carrière tijdens de gradatie examens (slippen en banden om je niveau mee vast te leggen, hoe goed je de technieken beheerst), maar zeker ook voor wedstrijden. Mij is er toen geleerd, om door middel van een bepaalde manier van ademen en visualisatie oefeningen, om in de juiste "flow" te komen en daardoor de stress mij NIET te laten overheersen. Ik putte dus uit (positieve) stress enorm veel kracht, energie, scherpte en doorzettingsvermogen uit.

Ook in mijn commerciële werk-carriere heb ik "een beetje stress hebben" als zeer positief ervaren. En soms legde ik mezelf een positieve stress op door middel van zelfgemaakte en zelf bepaalde deadlines (wel realistische deadlines zonder dat deze in conflict kwamen met andere zakelijke deadlines en afspraken).

Om een voorbeeld te noemen voor een zelfgemaakte deadline, zodat ik de positieve stress ervaar, is om een blog te schrijven met een deadline, om deze af te hebben. Nadat deze klaar is voor de deadline, om dan ook voor een bepaalde dagdeel deze blog online te zetten op mijn website. En dit werkt voor mij enorm goed, want zodra ik die positieve stress voel en die deadline voor ogen houd, kom ik in een bepaalde flow terecht die mij een enorme boost energie en controle geeft, terwijl als ik niet die positieve stress voel of ervaar, dat in mindere mate aanwezig zou zijn.

Dus ja, met een beetje stress of positieve stress in je systeem, omarm het en pak je voordeel er mee.

Maar ik zal eerlijk zijn. Albert Sonnevelt heeft in deel 3 van Leven zonder stress, in zijn ebook 27 tips en oefeningen beschreven. Stuk voor stuk zijn deze tips en oefeningen goed uit te voeren. Wellicht heb je zelf wel al tips en of oefeningen die je al toepast.


Blijf niet gewoon zitten, beweeg!!!

Dit is een tip van Albert Sonnevelt die mij persoonlijk enorm aanspreekt, en deze  goed en duidelijk beschreven staat. Je hoeft echt niet elke dag naar de sportschool te gaan, of elke dag een etappe van de Tour de France te gaan fietsen, of een afstand te wandelen zoals op een dag van de Nijmeegse 4-daagse... want (extreme) spierpijn is ook een vorm van stress. Maar dan op een ander niveau.

Maar ga wel elke dag een goede lichaamsactiviteit doen, zeg wat een uurtje per dag. Als het past in je agenda, doe het voordat je naar je werk gaat of voordat je begint met werken. Je krijgt namelijk enorm veel goede energie terug na je lichamelijke inspanning.

Want tijdens dat uurtje vergeet je gewoon even je stress, vergeet je je problemen etc etc. Buiten het feit dat het gezond voor je lichaam en geest is, is het gewoon een fijne manier om even uit het nu te stappen. En tijdens die lichamelijke inspanning, ben je zeker ook bezig met je herstel van je negatieve stress bezig, maar dan meestal zonder dat je ervan bewust bent.

Dus ga lekker sporten,...


Wat houd je tegen???

Natuurlijk zul je vast wel begrijpen, dat ik niet alle andere 26 tips en oefeningen van Albert Sonnevelt hier ga beschrijven. Want dat heeft Albert Sonnevelt al voor jou gedaan.

Maar ben je ondertussen toch enorm nieuwsgierig welke 26 tips en oefeningen dat zijn?

Schrijf je dan gratis in voor de cursus Leven zonder Stress

of klik op het ebook cover hier onder

LevenZonderStressDeel3

Een tip die ik graag met jullie toch wil delen, zodra je de 27 tips en oefeningen hebt ontvangen, lees alle tips en oefeningen een paar keer goed door en probeer er een paar uit die jij denkt wat je relatief makkelijk af gaat en blijf deze in begin gewoon vaak herhalen. Doe dit vooral wanneer jij denkt of wanneer jij het gevoel hebt dat je wat steun nodig hebt of wanneer je stress symptomen herkent.


Fijn dag toegewenst, en succes met de cursus als je stress de baas wilt zijn!


Want iedereen verdient, en wilt toch, een Leven zonder (negatieve) Stress!!!

Reactie plaatsen